communicatie
Door: Anke Verdonck

Inleiding

Ik heb gekozen voor een artikel over communicatie, omdat het volgens mij belangrijk is dat ouders en leerkrachten goed kunnen communiceren over hun kind/leerling. Als je de schoolcultuur wilt inburgeren in gezinnen, is het belangrijk dat ze thuis weten wat er op school gebeurd en verwacht wordt. Daarbij is het ook heel belangrijk dat ze op school weet hebben van de verschillende thuissituaties bij hun leerlingen. Vandaar mijn keuze en uitwerking van dit onderwerp

De context van het artikel

Het artikel gaat over communicatie binnen de schoolcontext. Vaak ontstaan er frustraties en onduidelijkheden tussen de leraren en ouders, omdat er communicatiefouten gemaakt zijn.
Het artikel is afkomstig uit klasse. Klasse is een tijdschrift over onderwijs en alles errond. Ze hebbend de bedoelingmensen te informeren, bijstaan en ondersteunen, kortom ze wegwijs maken in de wereld van opvoeding en onderwijs. Dit doen ze via de leraren en directie, maar ook via de studenten en hun ouders.

De structuur van het artikel

Er is zeker een duidelijke structuur aanwezig.
Men begint met het probleem uit te leggen: communicatie problemen rond de schoolcultuur.
Vervolgens zegt men wat communicatie precies inhoud; Het Wat en het Hoe: Inhoudsniveau, relatieniveau, perceptieniveau en waarderingsniveau.
Vervolgens bespreekt men de communicatie op school. Hoe pakt men het aan: de organisatie van de school, meer dan perfect, de tijds indeling en nascholing.
Daarnaast heeft men over de communicatie binnen het schoolteam. Eenerzijds de leerkrachten en directie en anderzijds de leerkrachten en leerlingen
Tenslotte is er nog de communicatie tussen school en ouders.
Mens sluit af met de bronnen.

[samenvatting]

[powerpoint]